MaijaKajomeri

Miksi Suomi ei tunnusta armenialaisten kansanmurhaa?

Kansanmurhan viimeinen tavoite ja askel on kansanmurhan kieltäminen eli tapahtuman mitätöinti. Tässä myös Suomen valtio on mukana sillä Suomen valtio ei virallisesti tunnusta Armenian kansanmurhaa 1915 kansanmurhaksi vaan puhuu joukkotuhosta? Samaa voidaan näinä päivinä kysyä myös Palestiinan kohdalla. Suomi ei tunnusta Palestiinan valtiotakaan. Eikä hidasta näännytystä, joka on kestänyt jo vuosikymmeniä. Vastaus on tietysti ulkomaan politiikka. Turkille ja Israelille ei ryppyillä, rikkovat ne kuinka paljon vain kansainvälisiä lakeja ja toimivat inhimillisyyttä vastaan. Kurdit saavat myös osansa. Palatakseni Armenian kansanmurhaan, tilanne on se, että edes Hollywood -elokuva "The Promise" ei syystä tai toisesta ole Suomen elokuvateattereissa levityksessä. Koska se käsittelee Armenian kansanmurhaa. Nähtäväksi jää, tuleeko levitykseen "The Ottoman Lieutenant". Luultavasti, sillä se ymmärtääkseni on "turkkilasvastine" kansanmurhan tapahtumista. Mikä Armenian kansanmurha? No ehkä tietoisuus leviäisi mikäli tämä mm. Christian Balen tähdittämä "The Promise" -elokuva edes tulisi valkokankaillemme. SOAD? Sanoooko se jotakin? Ehkä myös Serj Tankianin kautta nuorempi polvi pääsisi tiedon jyvälle. Suomessa kannattaa lukea Serafim Seppälän teoksia, joiden kautta löytää tiensä alkuperäislähteisiin, sillä Armenian kansanmurhasta on runsaasti kirjallisuutta sekä myös valokuvatodisteita. Kansanmurhan käsite on peräisin juuri Armenian kansanmurhasta. Sanotaan myös, että Hitler jalosti kansanmurhatekniikkaa Armenian pohjalta. Olisiko holokausti mahdollisesti estynyt jos Ottomaanit/Turkki olisi saatettu vastuuseen? Olisiko nyt vihdoin aika kunnioittaa uhreja edes sen verran, että kokonaisen kansan historia ja olemassaolo tunnustettaisiin ja edes jonkinlaiset korvaukset suoritettaisiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten valtio, joka on itsenäistynyt 1917, voi tunnustaa tapahtumia valtiollisesti ennen itsenäistymistään? Ehdottaisin kääntymistä Venäjä-Neuvostoliitti-Venäjän suuntaan.

Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri

Valtion itsenäistymisvuodella en näe olevan mitään tekemistä kansanmurhan tunnustamisen kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomen rikoslaissa on rikos nimeltä "joukkotuhonta". Kansanmurha ei ole suomenkielinen juridinen termi. Olisi vähän hassua, jos eduskunnan tai hallituksen pitäisi luoda virallinen luettelo moraalisesti erityisen paheksuttavista maailmanhistorian tapahtumista.

Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri

Joukkotuhonta ei kuitenkaan aivan vastaa kansanmurhaa. Ei ole kyse mistään listan laatimisesta vaan tapahtuman tunnustamisesta sen oikealla nimellä. EU parlamenttikin puhuu kansanmurhasta. Puhutaanko Suomessa juutalaisten joukkotuhonnasta? Ei, vaan holokaustista.

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei kukaan kiellä ketään puhumasta Armenian kansanmurhasta. Europarlamentissa on muuten vain 13 jäsentä, jotka osaisivat puhua "kansanmurhasta". Muut sanoisivat varmaan "genocide", "folkmord" tai jotain muuta.

Otsikkokysymyksesi on kuitenkin kauniisti sanoen oudonpuoleinen. Kansanmurhaa koskeva juridinen suomalainen termi on "joukkotuhonta", eikä Suomen valtio "tunnusta" sen kummemmin hallituksia kuin tapahtumiakaan. Valtioita ja kansainvälisen oikeuden säädöksiä tunnustetaan.

Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri

Asian ydin lienee se, että Turkki ei tunnusta kasnamurhaa/joukkotuhontaa vaan väittää, että surmat olivat vain yksi osa ensimmäistä maailmansotaa, että ei mitenkäään systemaattisesti armenialaisia pyritty hävittämään alueelta tai maan päältä kokonaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Se on ilman muuta merkittävän asian merkittävä ydin. Otsikkosi ei siihen liity mitenkään; ja on sikälikin harhaanjohtava, että kyseessä oli nimenomaan "armenialaisten" murhaaminen eikä Armenian toimenpide.

Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri

Juutalaisten kansanmurhaa kutsutaan holokaustiksi ja Ruandan kansanmurhaa kansanmurhaksi ja Armenian kansanmurhana kyseinen joukkotuhonta tunnetaan. Oli termi nyt sitten kumpi vain niin Suomi kyllä luetaan valtioihin, jotka eivät Armenian kansanmurhaa/joukkotuhontaa tunnusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

Kuten sanottu, moneen kertaan jo, Suomi ei ylipäänsä "tunnusta" tapahtumia. YK:n 193 jäsenmaasta 30 on "tunnustanut armenialaisten kansanmurhan", mitä se sitten merkinneekin. Vatikaani myös. Ruotsalaiset ja venäläiset varmaan "tunnustaisivat" vaikka "renessanssin" tai "30-vuotisen sodan", jos jokin kansanliike huolestuisi siitä, ettei niiden olemassaoloon uskota.

162 YK-maan parlamenteilla ja hallituksilla on toistaiseksi ollut parempaa tekemistä.

Kyseistä joukkotuhontaa ei tunneta "Armenian kansanmurhana". Kyseessä on vain käännösvirhe: Armenian genocide on armenialaisten kansanmurha.

Käyttäjän MaijaKajomeri kuva
Maija Kajomeri Vastaus kommenttiin #10

Olet oikeassa, että käännös tulisi olla armenialaisten kansanmurha. Tärkeää tässä nyt ei kuitenkaan ole termi vaan tapahtuma. Jos joku kieltää holokaustin tai esimerkiksi väittää, että siinä kuoli paljon vähemmän juutalaisia yms niin johan nousee älämölö. Eli tällä tunnustamisella on erittäinkin paljon merkitystä. Oli joukkotuho tai kansanmurha oleellista on se, että se kirjoitetaan hitoriaan sellaisena, kuin se todella oli.

Toimituksen poiminnat